Miből lesz a cserebogár, avagy fiú vagy lány?

Hát akkor csapjunk bele.

Egyet tisztázzunk, a gyereket nem a gólya hozza, és felejtsük el a méhecskéket meg a virágocskákat.

A gyermek, (mint ahogy minden emlős állat kicsinye is), ideális esetben két sejtből indul hosszú élete útjára.  Ezek a petesejt és a hímivarsejt.

A petesejtet az anya szervezete termeli, a hímivarsejtet az apáé.

     

A petesejtből normális esetben havonta egy érik meg, míg hímivarsejtből több 100 millió és akár pár nap leforgása alatt pótolható az „elveszett” mennyiség. A megdöbbentő az egészben az, hogy ebből a horribilis mennyiségből egyetlen egy darab lesz az, aki eléri a petesejtet, és akiből később utód lehet. És ki tudná azt kiszámítani, hogy éppen melyik hímivarsejt lesz az a piszok mázlista, akiből egy remélhetőleg egészséges, okos, szép gyermek születik majd? Egy biztos: jó pár, szintén igyekvő pajtit kell lehagynia, hogy Ő lehessen a befutó. De itt még nem tartunk…

Haladjunk lépésről-lépésre. A két sejtnek egy optimális időpontban találkoznia és egyesülnie kell. Ezt nevezzük fogantatásnak. A körülményekről később. A lényeg, hogy a sejtek összeolvadnak, azonnal osztódásnak indulnak, később a sok sejtből szeder külsejű tömeg (szedercsíra), később embrió, majd magzat, majd kb. 40 heti intenzív fejlődés után világra jőve újszülött ember lesz.

Ha egy pár babát vár, az ultrahangvizsgálat legelső kérdése: fiú vagy lány? Ennek az esélye 50-50%. Vagy fiú, vagy lány… És arra sincs semmilyen garancia, hogy ha az első csemete lány, a második fiú lesz és fordítva… Láttam én már tutira utazó lányos apuka arcáról leolvadni az addig széles vigyort, mikor kiderült: újra kislánya lesz..   Majd közölte, hazamegy és iszik valamit,..  És legkedvesebb kolléganőm négy fiút nevelt fel férjével egy csodálatos családban. Szóval ezt ma még nem lehet kedvünk szerint alakítani, de szerintem éppen ez az izgi benne.

De mi is dönti el a nemünket?

A kromoszómák. Az embert két fajta kromoszóma típus határozza meg: a testi kromoszóma, ezekből egy emberben 22 pár, azaz 44 darab található (22-őt kapunk anyától, és 22-őt apától), és a nemi kromoszómák, amiból 2 darab van összesen, típusát tekintve az X és az Y kromoszóma. Így tehát az összes emberi tulajdonságunkat (szemünk, hajunk színét, szüleinkre való hasonlóságot, sajnos néha öröklődő betegségeinket, és a nemünket) 46 kromoszóma hordozza. A két darab nemi kromoszóma viszont eltérő az alábbi esetekben:

A férfi XY kromoszómával rendelkezik, a nő XX kromoszómával.Az egyik kromoszómánk a petesetjben van, a másik jön a hímivarsejttel. Mikor találkoznak, a két kromoszóma is találkozik. A fogantatásnál a fifty-fifty tehát az alábbiak szerint alakulhat:

Apa

x

y

Anya

x

xx

xy

x

xx

xy

kislány

kisfiú

 

Ez tehát a biológiai nemünk. Az egyik, nemünket alakító kromoszómánk anyától származik, a másik apától. Így lesz bennünk is kettő. A két nemi kromoszóma a fogantatás pillanatában eldönti a kérdést, és ez már nem visszafordítható: vagy fiúk leszünk, vagy lányok. Pontosan meghatározható, hogy vitatott esetben egy gyermek biológiailag melyik nemhez tartozik. Az már más kérdés, hogy pszichésen is a született nemét fogadja el, vagy mást, mert eltérések lehetnek, de ez is még a jövő zenéje. Illetve mint minden kromoszómánál, itt is előfordulhatnak rendellenességek, amikor nem úgy jön ki a lépés, ahogy annak szabályosan jönnie kellene, és itt sajnos nem lehet szimplán rétesmegvonással büntetni, aki nem lépett egyszerre.

A nemi kromoszómák rendellenes megjelenései:

Klinefelter-szindróma (XXY). Férfiak ilyen szindrómával általában sterilek, hosszabb végtagokkal rendelkeznek, gyakran félénkek, csendesek, lassan beszélnek, diszlexiások. Pubertás korban egyeseknek nőies mellük nőhet

Turner-szindróma (XX vagy XY helyett X). Csak nőknél fordul elő. A női jellegek jelen vannak, csak alulfejlettek. Alacsony alkat, szem-rendellenességek és zavart csontfejlődés, beesett mellkas

XYY-szindróma. Szuperférfiaknak nevezték el őket a két Y-kromoszóma miatt, természetesen alaptalanul.

Tripla X-szindróma (XXX). Igazából állapot, nem szindróma, hiszen enyhe diszlexián kívül nem társul egyéb tünetekkel. Szupernőknek nevezték el őket, szintén alaptalanul.

Ennyi tehát a sztori, amitől vagy fiúk, vagy lányok leszünk. A többi sok mindenen múlik. :)

Képtalálat a következőre: „kisfú-kislány”